X

Заступник Голови ВККСУ взяв участь у заході, присвяченому доброчесності та антикорупційним реформам у сфері верховенства права

17.04.2024

16 квітня 2024 року в Києві відбулась конференція «Десятиліття трансформації на шляху до доброчесного майбутнього: впровадження антикорупційних реформ та реформ у сфері верховенства права в Україні за підтримки ЄС». Співорганізатори події – Антикорупційна ініціатива ЄС та Проєкт Європейського Союзу «Право-Justice» за підтримки Європейського Союзу. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представив заступник Голови Комісії Руслан Сидорович.  

Із презентацією ключових етапів реформ у сфері верховенства права та боротьби з корупцією у 2014–2024 роках виступили Посол ЄС в Україні Катерина Матернова, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен та Тимчасовий повірений у справах Посольства Франції в Україні Бенжамен Реріг.

Упродовж заходу керівник Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) Аллан Паг Крістенсен, найбільшої програми ЄС у сфері запобігання та протидії корупції в Україні, поінформував учасників про плани третьої фази EUACI. Сьогодні програма активно надає підтримку Комісії у створенні нового складу Громадської ради міжнародних експертів та майбутньому забезпеченню її діяльності в межах оголошеного добору на посади суддів до Вищого антикорупційного суду, а також іншу експертну допомогу.

Керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська презентувала плани нової третьої його фази – «Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні (ПРАВО-JUSTICE III)». 2 квітня 2024 року між ВККСУ та Проєктом підписано оновлений Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація спільних зусиль, спрямованих на   забезпечення справедливих, якісних та прозорих процедур добору кандидатів для призначення на посаду судді, проходження початкової підготовки судді та проведення кваліфікаційного оцінювання.

Під час дискусійної панелі, присвяченій верховенству права, Руслан Сидорович нагадав про процедури, які сьогодні здійснює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Він приділив особливу увагу ролі Комісії в доборі саме такого суддівського корпусу, який відповідатиме не тільки критеріям професіоналізму, але й високим критеріям доброчесності.

У заході взяли участь очільники державних органів влади, міжнародні партнери, експерти і представники громадськості. Зокрема,  перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, заступник голови Офісу Президента України Ірина Мудра, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик, Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, Генеральний прокурор України Андрій Костін, Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Рольф Холмбо, директор департаменту врядування «Експертіз Франс» Матьє Діскур, заступник керівника Антикорупційної ініціативи ЄС Ірина Шиба, виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.