X

Члени Комісії зустрілися із представниками Головного Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення

18.04.2024

17 квітня 2024 року Вищу кваліфікаційну комісію суддів України відвідали керівник відділу «Основи верховенства права, боротьба з шахрайством та фінансове управління» Головного Директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення Європейської Комісії (DG NEAR) Вольфганг Нозар та представники відділу Манфредас Лімантас і Керту Мейгер, співробітниця політичного відділу Делегації ЄС в Україні Марта Гесяк та керівник сектору верховенства права Делегації ЄС в Україні Альбан Біосса.

Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представили заступник Голови Комісії Руслан Сидорович та члени ВККСУРуслан Мельник, Сергій Чумак, Галина Шевчук і Віталій Гацелюк.  

Руслан Сидорович привітав європейських делегатів, подякував за підтримку на шляху України до членства в ЄС та поінформував про поточні процедури, якими сьогодні займається Комісія, зокрема продовження проведення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, конкурсів на зайняття вакантних посад суддів до місцевих та апеляційних судів, підготовку до співбесід із номінантами на посади членів Громадської ради міжнародних експертів у межах добору суддів до Вищого антикорупційного суду.

Він окремо наголосив на потребі подальшої цифровізації та автоматизації робочих процесів у Комісії. Так, пан Сидорович згадав, що вперше в Україні була застосована процедура електронної подачі документів під час конкурсу в апеляційні суди, а з 1 травня цього року працюватиме електронне досьє кандидата на посаду судді. Проте для оптимізації всіх процесів необхідна посилена діджиталізація та використання високоефективних продуктів програмного забезпечення.

У цьому контексті члени ВККСУ згадали про важливість комп’ютеризації тестування впродовж конкурсу на посади суддів. Це пришвидшило б перебіг процедур та, найголовніше, забезпечило б їх відкритість, чесність та прозорість.

Представники відділу «Основи верховенства права, боротьба з шахрайством та фінансове управління» DG NEAR приділили особливу увагу зобов’язанням України в процесі її євроінтеграції, зокрема і зобов’язанням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в межах повноважень у секторі верховенства права та реформи судочинства.  

Європейські делегати відзначили роботу та здобутки Комісії в сучасних реаліях війни. Своєю чергою члени Комісії висловили готовність до здійснення необхідних кроків ВККСУ в секторі правосуддя для посилення довіри до судової влади не лише українського суспільства, а й міжнародних партнерів для забезпечення прогресу на шляху наближення України до ЄС.